
Het winnende ontwerp: de nagemaakte façade van Erasmus’ geboortehuis
(door Liliane Waanders)
Wanneer hij ‘er’ precies geboren werd, weet niemand. Het was in de nacht van de 27e op de 28e oktober, zoveel is duidelijk. Maar in welk jaar: 1466 of 1469?
Dat hij ‘er’ werd geboren, dat staat vast. Hoe buitenechtelijk Erasmus ook was, hij was een kind van Rotterdam. Zijn geboortehuis stond in de Wijde Kerkstraat, in de buurt van de Laurenskerk.
Pas sinds het bombardement herinnert niets meer aan de plek waar Erasmus geboren werd. Als het aan het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam ligt gaat dat veranderen. Vandaag, op de Dag der Zotheid, maakte het Comité de winnaar van een door het Comité uitgeschreven prijsvraag bekend. De opdracht was het markeren van de geboorteplaats van Erasmus. In de ogen van het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam slaagde het ontwerpteam bestaande uit Diana de Graaf, Maaike Disco en Reinier de Gooijer daar – van de vijf genomineerden – met ‘De wereld is mijn (t)huis’ het beste in.
In hun plan verwoorden de ontwerpers hun plannen als volgt:
‘Het beeld bestaat uit de nagemaakte façade van het originele geboortehuis waarop het portret van Erasmus heel groot is afgebeeld. De kopie van de façade heeft een iets kleinere schaal dan het origineel, en heeft een diepte van slechts 50 cm. Het is een verbeelding van Erasmus’ persoon als een thuis: “wherever I lay my hat is my home.”
Het portret en de façade zijn volledig opgebouwd uit majolica tegels. De keuze voor majolica tegels correspondeert met de tijd waarin Erasmus leefde. Pas kort daarna kwam Delfts Blauw in zwang. Resultaat is een rijk beeld als parodie op zijn kritiek op de pracht en praal van de katholieke kerk.
Naarmate je dichter bij het beeld komt, vervaagt het portret van Erasmus en blijkt het te zijn opgebouwd uit door hem geschreven teksten. Hiermee willen we aangeven dat het voor Erasmus om zijn ideeën ging en niet om hem als persoon. Het geeft een extra dimensie aan het beeld.
De tekstfragmenten zijn divers. We putten onder meer uit de Adagia, de Lof der zotheid en de Enrichio [sic]. De teksten zijn zowel in het Nederlands als het Latijn afgebeeld.’
Het is nog niet zeker dat het plan daadwerkelijk gerealiseerd wordt, maar Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam ‘zal zich maximaal inspannen om het ontwerp te realiseren, bij voorkeur vóór de volgende Dag der Zotheid, op 1 april 2016.’