(door Liliane Waanders)
en dame, noemde wethouder Adriaan Visser haar. Een dame die kan kijken en observeren. Toen al was het voor de meeste aanwezigen duidelijk: Hester Knibbe is de nieuwe stadsdichter van Rotterdam. Nadat hij in het kort haar verdiensten tot nu toe – binnen en buiten de poëzie – had opgesomd, verwelkomde wie naar het Bibliotheektheater gekomen was de nieuwe stadsdichter met een instemmend applaus.
Als het aan de wethouder van Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport ligt, gaat de stadsdichter hem helpen zijn ambitie om kunst en poëzie nog dichter bij de gewone Rotterdammer te brengen te realiseren.
Sinds zijn aantreden in mei maakte de wethouder tijdens diverse bijeenkomsten kennis met de letterensector en kwam hij tot de conclusie dat Rotterdam op dat punt veel meer in huis heeft dan hij aanvankelijk dacht.
Dat stemde hem trots en bracht hem op de gedachte dat er veel meer mee moest kunnen (al ging hij niet meteen mee in de suggestie van Bas Kwakman, directeur van Poetry International, voorzitter van de benoemingscommissie en spreekstalmeester van dienst, dat Rotterdam zich zonder schaamte kan kandideren als een van de literaire hoofdsteden van de UNESCO).
Tijdens haar eerste optreden als stadsdichter lichtte Hester Knibbe een tipje op van haar ambities. Refererend aan de slogan waarmee de gemeente, het havenbedrijf en de universiteit zichzelf en de stad sinds kort op de kaart zetten, ‘Rotterdam. Make it happen’, zei ze: ‘Laat het gebeuren, maar zonder de poëzie gebeurt er niets. Rotterdam is een stad met een grote diversiteit aan cultuur en culturen. Je hamert er op en je hoort poëzie. Hoe die poëzie klinkt, ligt aan waar je hamert.’ Het is Hester Knibbes vaste voornemen om op alle lagen van de stad en haar bevolking – waarbij zij nadrukkelijk het onderscheid welvaart en armoede noemde – te hameren.
Na haar eigen intentieverklaring werd Hester Knibbe door drie van haar vier voorgangers – de WoordDansers waren verhinderd – toegesproken.
Jana Beranová (stadsdichter 2009-2010) die zei genoten te hebben van haar eigen stadsdichterschap en te genieten van de taal van Hester Knibbe sprak een wens uit: ‘Ik wens je tedere woorden’.
Ester Naomi Perquin (stadsdichter 2011-2012) voor wie Hester Knibbe als een literaire moeder is, hoopte voor haar op ‘kleine rampen en groot geluk’ om over te dichten en wenste dat ‘je met je vinger in het stof de route van het toeval kiest’.
Volgens de scheidende stadsdichter Daniël Dee bekleedt Hester Knibbe nu het leukste ambt van Rotterdam. Hij waarschuwde haar voor ‘de wervelstorm van mensen die iets van je willen’, maar raadde haar tevens aan niet te snel nee te zeggen.
Ook Dichter des Vaderlands Anne Vegter gaf acte de présence. Zij feliciteerde Rotterdam met deze bijzondere dichter, die zo nauwkeurig observeert. ‘Wat kan Rotterdam zijn voordeel doen met jouw liefde voor het concrete. Toon ons de komende twee jaar jouw uitzicht.’