
Salvador Dalí: Venus de Milo with Drawers, Lobster telephone, The Dali flacon
Salvador Dalí
wil een monsterlijke kreeft aanbrengen
op mijn rechterschoen.
Laat dat, oude meester, laat dat!
Jij bent immers dood!
Waarom dan nog zo dienstbaar
aan Aphrodite – ooit toch veranderd
(door jou!)
in een wuft ladekastje
alsook
aan Mediterrane waanlandschappen
vol gesmolten horloges
alsook aan (gedroomde) giraffen
galopperend, in doodsangst
met brandende manen
tot ver voorbij Guernica…?
Om je haatliefde tot Pablo Picasso?
Laat dat, oude meester, laat dat!
Waarom toch nog almaar parfumflessen
in lipvorm gegoten
voor het Modehuis Schiaparelli?
Tegen ethische depressie, geleiachtige imbeciliteit
diamanten nierstenen, omnipotentie
frigiditeit
dineer avec Dalí!
Waarom niet? Jij bent immers dood!
Manuel Kneepkens
Speciaal voor de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’ (van 11 februari t/m 28 mei 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen) hebben vier Rotterdamse topchefs zich laten inspireren door het kookboek Les dîners de Gala van Salvador Dalí. Op woensdag 22 maart serveren Erik van Loo, Fred Mustert, Gert Blom en Mario Ridder (samen goed voor zes Michelinsterren) een exclusief viergangendiner in museumrestaurant Het Paviljoen. Ook op 18 april en 16 mei kunt u nog surrealisme proeven.