16:00 - 18:00
Deze middag presenteert Rien Vroegindeweij zijn verhalenbundel Stadgenoten – Rotterdamse verhalen. Met aansluitend signeren.
Een politieke moord op de Coolsingel, een witte vlag op de Willemsbrug, een straattekenaar op de Lijnbaan, een Nobelprijswinnaar op de ’s Gravendijkwal, een kunstenaar met de lengte van Napoleon. Dit zijn slechts enkele onderwerpen die in dit boeiende boek ter sprake komen. Dichter en stadschroniqueur Rien Vroegindeweij verzamelde en selecteerde de verhalen die hij de afgelopen vijftig jaar over Rotterdam en de Rotterdammers schreef. Over vergeten grootheden en kleine gebeurtenissen. Over Deep Throat op het Stadhuisplein, over Europa in Overschie, over heimwee naar de Zaagmolenstraat, over de dood van een wonderkind en over een boottochtje op de Bergse Voorplas. Over het leven op de brandgrens: ‘Ik deelde een verdieping met een lorrenboer en zijn gezin, zij aan de straatkant, ik achter, met uitzicht op een tuintje dat vol lag met puin en omvergevallen schuttingen. Zij waren met z’n vijven, man, vrouw, zoon, en dochter. En oma, die woonde in. Het gezamenlijk toilet op de gang verspreidde geuren die een halve dag bleven hangen en waar je bijna van flauw viel. De holle scheidingswand was niet alleen gehorig, het was een soort klankkast die de conversatie en andere lichaamsgeluiden van de lorrenfamilie versterkt doorgaf.
Vooral als pa er met zijn bakfiets een dag op uit was geweest en goed had geboerd. Dan stommelde hij ’s nachts stomlazerus de trap op waar ma hem opwachtte. Nee, niet met de deegroller, die had ze niet nodig, ze was drie koppen groter dan haar scharminkel en haar verbale kracht werd in de hele buurt gevreesd. Op luide toon gaf ze dan college over het pandemisch ziekteverloop van de mensheid in het algemeen en de wens dat haar voddenprins daaraan zou bezwijken in het bijzonder. Oma mompelde dat ze gelijk had. Zo heb ik het Rotterdams leren kennen dat je tegenwoordig nauwelijks meer hoort in de binnenstad.’
Rien Vroegindeweij (1944) is schrijver, dichter, columnist, publicist, stadschroniqueur, vertaler, redacteur en bloemlezer. Op achttienjarige leeftijd verhuisde hij van Middelharnis naar Rotterdam. In 1973 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel, Een vliegtuig van beton, in 2009 verscheen Later wordt alles echter – een keuze uit de gedichten 1973-2009.
Vroegindeweij is niet alleen zelf dichter, maar is ook verantwoordelijk voor talloze publicaties met poezië van anderen, zoals Rotterdam gehakt uit marmer, poëzie uit Rotterdam 1940-1990. In 2006 ontving hij de Erasmusspeld, in 2002 wint hij de Gedichtendagprijs, en in 2007 de Anna Blaman Prijs.
Toegang: gratis
Meer informatie: website boekhandel Donner