
Het winnende ontwerp voor de markering van het geboortehuis van Erasmus dat op de geboortedag van Erasmus, 28 oktober, op het Grotekerkplein onthuld wordt.
28 oktober is het 550 jaar geleden dat Desiderius Erasmus Roterodamus geboren werd. Van zondag 23 tot en met zondag 30 oktober wordt dat gevierd met de Erasmusweek 2016. In de week vinden tal van activiteiten plaats rondom het icoon van Rotterdam. Dit jaar is het thema ‘Waar geloofde Erasmus in en waar geloof jij in?’, omdat het dit jaar 500 jaar geleden is dat Erasmus zijn vertaling van het Nieuwe Testament publiceerde.
In de aanloop naar de Erasmusweek werd eind september al de Erasmus Experience in Bibliotheek Rotterdam geopend door koning Willem-Alexander. Een interactieve en gratis toegankelijke expo die je door de ogen van Erasmus naar de wereld en jezelf laat kijken en je aan het denken zet. Tijdens de Erasmusweek besteedt de Centrale Bibliotheek extra aandacht aan Erasmus en zijn gedachtegoed met drie speciale Erasmuspresentaties op woensdag 26 oktober (om 10.15, 11.00 en 11.45 uur) door Adrie van der Laan, conservator van de Erasmuscollectie van de bibliotheek.
Op Erasmus’ geboortedag, 28 oktober, wordt op het Grotekerkplein de markering van het geboortehuis van Erasmus onthuld door burgemeester Aboutaleb. In oktober 2014 schreef het Comité Erasmus Rotterdam hiervoor een prijsvraag uit. Uit meer dan 50 inzendingen koos een jury het winnende ontwerp van Reinier de Gooijer, Maaike Disco en Diana de Graaf: een nagemaakte vrijstaande façade van het geboortehuis met daarop een portret van Erasmus geheel in majolicategels. Als je dichterbij komt vervaagt het portret en blijkt het te zijn opgebouwd uit geschreven Adagia (spreuken) van Erasmus.
Aansluitend wordt de verjaardag van Erasmus gevierd in het Stadhuis met de Lof der Zotheidlezing ‘Waar geloofde Erasmus in?’ door Adrie van der Laan, conservator van de erfgoedcollectie van Bibliotheek Rotterdam. Stadsdichter Hester Knibbe draagt het gedicht ‘Erasmus aan zee’ voor en de Lof der Zotheidsspeld wordt door burgemeester Aboutaleb uitgereikt aan Henk Oosterling, filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In woord en daad sluit deze Rotterdammer perfect aan bij het gedachtegoed van Erasmus. Als initiator van Rotterdam Vakmanstad – educatie voor en vorming van kinderen in Rotterdam-Zuid – heeft hij zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de stad, in het bijzonder op het gebied van opvoeding en onderwijs. Tolerantie en verdraagzaamheid staan daarbij centraal. Op geheel eigen ‘Rotterdamse’ wijze draagt Oosterling zijn boodschap uit richting een groot publiek.
De week wordt op zondag 30 oktober in Verhalenhuis Belvédère afgesloten met de presentatie van de Erasmus-special van REALmag, het magazine over identiteit, kunst en wetenschap, en twee nieuwe delen in de reeks De correspondentie van Erasmus.
Kijk voor het complete programma van de viering van de Erasmusweek op de website van Erasmushuis Rotterdam.