Dat de stad Rotterdam en de legendarische Desiderius Erasmus met elkaar verbonden zijn, is wel duidelijk. In welke hoedanigheid en over de onlosmakelijkheid ervan kan je twisten, of zoals Erasmus het zelf graag zou zien, erover discussiëren. In de Erasmustentoonstelling die nu te zien is in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat het onder andere over die verbondenheid.
De tentoonstelling bestaat uit een aantal vitrines met bijzondere, uiteenlopende objecten, zoals brieven, boeken, foto’s, ingedeeld naar vier thema’s de Man, de Mythe, de Legende en de Universiteit. In het thema de Legende gaat het om de verbondenheid tussen Erasmus en Rotterdam. Waarom en hoe is dat zo ontstaan? Die nauwe band is eigenlijk best bijzonder, als je weet dat Erasmus maar een paar jaar in Rotterdam heeft geleefd. Desondanks is er al vanaf de 16e eeuw een identificatie van Rotterdam met Erasmus, die ook door de tijd heen aan verandering onderhevig was. Hoe dan ook, de stad ‘ademt op verschillende manieren Erasmus.’ Om maar iets te noemen, een toonaangevende brug, op verschillende plekken in de stad is zijn standbeeld (dat ook toeristisch of voor (protest)acties een centraal object is en is geweest) te vinden en ter gelegenheid van zijn geboorte of dood zijn er verschillende herdenkingen geweest.
Het is een uitgelezen plek en periode om nu de tentoonstelling te bezoeken in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit en meer te weten te komen over de legendarische filosoof, theoloog en humanist. Dit jaar viert deze universiteit het vijftigjarig bestaan als Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 1973 draagt de universiteit de naam Erasmus Universiteit. Daarvoor, sinds 1913, heette het de Nederlandsche Economische Hoogeschool en vanaf 1939 de Nederlandse Handels-Hoogeschool. Ook studenten en medewerkers van de universiteit kunnen niet om de diverse beeltenissen van Erasmus heen op Campus Woudestein.
Ervaar dus zelf wie was hij, hoe zijn leven en de tijd waarin hij leefde eruitzag en ook zijn gedachtegoed in verschillende historische perspectieven in de eeuwen daarna, tot aan de dag van vandaag. In de Erasmus Galerij (in het Erasmus Building op Campus Woudestein) is ook een expositie van penningen met de beeltenis van Erasmus, samengesteld door dr. Herman Gerritsen van het Nederlands Economisch PenningKabinet.
De Erasmustentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek is te zien tot 24 januari 2024. Er is ook een online expositie te bekijken op www.eur.nl/library/leeskabinet/collecties. De inhoud van beide tentoonstellingen is verschillend.