Tijdens een korte plechtigheid in de foyer van het Bibliotheektheater is op 20 november aan Feico Houweling de Erasmusspeld uitgereikt. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die in het kort stilstond bij wat Feico Houweling op letterkundig en cultuurhistorisch vlak in Rotterdam zoal tot stand gebracht heeft.
De Erasmusspeld is een gemeentelijke onderscheiding die: ‘wordt toegekend aan personen die zich op sociaal en/of cultureel en/of economisch gebied op vrijwillige basis gedurende een lange aaneengesloten periode (minimaal tien jaar en minimaal 6 uur per week) verdienstelijk hebben gemaakt voor (een deel van) de Rotterdamse samenleving.’
Hoewel Feico Houweling zich op meer dan één terrein verdienstelijk heeft gemaakt, wordt met de toekenning van de Erasmusspeld stilgestaan bij wat er op het terrein van de letteren mede door zijn niet aflatende inzet is gerealiseerd.
Verdiensten
Feico Houweling was initiatiefnemer en medeoprichter van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam. Bij gebrek aan een Rotterdamse letterenfaculteit voorzag de Noodfaculteit Letteren in een wetenschappelijke leemte. Onder auspiciën van de Noodfaculteit werden jarenlang colleges gegeven over literatuur en aanverwante onderzoeksgebieden op diverse locaties in de stad.
In 2007 is de Noodfaculteit opgevolgd door de Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam, die een bijzondere leerstoel Literatuur en Samenleving heeft ingesteld aan de EUR.
Sinds de oprichting van de Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam maakt Feico Houweling deel uit van het bestuur. Het stimuleren van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het gebied der letteren aan de instellingen van hoger en wetenschappelijk onderwijs in Rotterdam resulteerde onder andere in de benoeming in 2007 van de eerste bijzonder hoogleraar in de letteren, prof. dr. Frans-Willem Korsten aan de Erasmus Universiteit.
Maar daarmee hield de bemoeienis van Feico Houweling bij de leerstoel Literatuur en Samenleving niet op. Hij bleef zich inspannen om ‘de leerstoel’ en de stad met elkaar te verbinden en zo veel mogelijk Rotterdammers kennis te laten maken met de letteren.
Met hetzelfde strategisch en inhoudelijk inzicht waarmee hij zich inzet(te) voor de totstandkoming van een bijzondere leerstoel voor de letteren, gaf Feico Houweling invulling aan de functie van voorzitter van de Vereniging Verzamelde Werken. Belangen behartigen van de letterensector vond onder zijn leiding onder andere plaats in de vorm van een economische sectoranalyse en het propageren van het idee om Rotterdam Unesco City of Literature te laten worden.
Van een andere orde zijn de activiteiten van Feico Houweling als verhalenverteller en docent geschiedenis. Tal van belangstellenden namen inmiddels kennis van historische feiten en achtergronden via Hoor! Geschiedenis.
Voor de VU in Amsterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Tilburg verzorgt Feico Houweling al sinds jaar en dag colleges in het kader van het Hoger Onderwijs voor Ouderen. Bezoekers van de Bibliotheek Rotterdam kunnen hem kennen door zijn Europalezingen.
Met zijn gratis podcasts over de geschiedenis van de Lage Landen won hij een European Podcast Award. Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van dichter J.H. Leopold (van 1891 tot vlak voor zijn dood in 1925 leraar klassieke talen aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam) brengt Houweling momenteel Leopolds poëzie gratis als podcasts op het internet.
Aanbevelingen
Vier anderen die net als Feico Houweling actief zijn op het terrein van de letteren waren van harte bereid om de aanvraag die uiteindelijk leidde tot de toekenning van de Erasmusspeld te ondersteunen.
Lodewijk Ouwens (voormalig voorzitter van het Rotterdams Letteren Overleg); Bas Kwakman (directeur Poetry International), Hester Knibbe (stadsdichter Rotterdam) en Frans-Willem Korsten (bijzonder hoogleraar Literatuur en samenleving, Erasmus School of History, Culture and Communication) schreven onder andere dit:
Lodewijk Ouwens:
‘Feico Houweling heeft de Erasmusspeld ten volle verdiend. De Rotterdamse cultuur floreert mede dankzij mensen zoals hij, die hun talenten belangeloos in dienst stellen van de kunsten. Ze dringen zich niet op de voorgrond, maar verrichten hun uiterst belangrijke werk grotendeels achter de schermen. Feico deed en doet dat in grote bescheidenheid, maar met bewonderenswaardige voortvarendheid.’
Bas Kwakman:
‘Feico Houweling is een literaire ambassadeur met een visie en een groot hart voor Rotterdam. Daar waar het in deze stad gebruikelijk is om iets als het gemis van een letterenfaculteit voornamelijk met bloemrijk gemopper te betreuren heeft Feico er juist met engelengeduld, intelligent optimisme en een enorme overtuigingskracht mede voor gezorgd dat de stad structureel is verblijd met een Leerstoel Literatuur en Samenleving.’
Hester Knibbe:
‘Feico Houweling heb ik tijdens het Letteren Overleg Rotterdam leren kennen als een bevlogen promotor van de Letteren in deze stad. Hij nam in de loop van de laatste vijfentwintig jaar menig initiatief om de Letteren duidelijk op de kaart te zetten.
Zo was hij de man die ervoor heeft gezorgd dat er in de stad van Erasmus een Noodfaculteit Letteren verscheen als aanloop naar een plaats voor de Letteren aan de universiteit alhier. Eindelijk kreeg Erasmus hier in Rotterdam waar hij recht op heeft!
Zonder de onvermoeibare inzet van Feico Houweling zou het culturele klimaat in Rotterdam aanzienlijk schraler zijn geweest.’
Frans-Willem Korsten:
‘Hij is een drijvende kracht gebleken in de geslaagde pogingen het letterenveld in Rotterdam bijeen te houden. […] In al die activiteiten heeft Feico Houweling nooit geschroomd verantwoordelijkheid te nemen. Hij nam die, en zal die blijven nemen, waar hij kan. Toch is hij nooit een regulier bestuurder geworden. Hij vond het werk op de vloer veel te belangrijk, ofwel in Rotterdam, ofwel nationaal. Hij is een van de zeldzame figuren die zo bescheiden zijn dat bijna niemand ziet wat ze doen.’