wee grote uitgevers, WPG en LannooMeulenhoff, beginnen een soort Spotify voor boeken. De Vereniging van Letterkundigen (VvL) waarschuwt voor een nieuw initiatief om literatuur net als muziek onbeperkt via internet ter beschikking te stellen. Verzamelde Werken sluit zich daarbij aan.
In NRC Handelsblad en de Volkskrant van zaterdag 15 feburari stonden al alarmerende artikelen: de uitgevers hebben hun plannen gemaakt zonder de VvL daarin te kennen, hoewel dat de landelijk erkende schrijversbond is van Nederlandse auteurs. ‘Hun zwijgzaamheid doet niet veel goeds vermoeden’, aldus de VvL in een e-mail aan de leden.
Mag het? VvL: ‘Dat zal afhangen van de vorm die de plannen zullen krijgen. In elk geval moeten betrokken schrijvers, volgens het modelcontract, toestemming geven om hun werk op deze wijze te kunnen gebruiken. Hoe een en ander eruit gaat zien is voorlopig onbekend. De VvL juicht iedere mogelijkheid toe die schrijvers de kans geeft gelezen te worden, maar er moet wel een redelijke vergoeding tegenover staan. Spotify voor popmuziek is wat dat betreft geen gelukkig voorbeeld. Een popmuzikant ontvangt vrijwel niets per beluisterd nummer.’
Omdat de uitgevers niets laten horen, moet de VvL er nu zelf achteraan. Deze week zal de VvL de uitgevers nadere toelichting vragen over hun plannen. Daarna wil de bond in onderhandeling treden over een redelijke vergoeding voor schrijvers en vertalers in deze nieuwe vorm van exploitatie van hun werk.
De schrijversbond nodigt alle auteurs uit om een reactie op de plannen te geven. Zie www.vvl.nu. Verzamelde Werken is blij dat de VvL hier opkomt voor de belangen van schrijvers, die het financieel toch al vaak uiterst moeilijk hebben.