e geschiedenis van Duitsland in de twintigste eeuw wordt in dit boek verteld in de vorm van een familieroman over een Duits-Russische familie.
Charlotte en Wilhelm zijn de stamoudsten en op de vlucht voor de nazi’s in Mexico terechtgekomen. Wilhelm voelt zich daar, in tegenstelling tot Charlotte, niet thuis en wil het liefst terug naar Duitsland. Charlotte is in Mexico ten huwelijk gevraagd door Adrian. Om onduidelijke redenen blijft zij bij Wilhelm. Wilhelm gaat prat op zijn wat schimmige heldendaden uit het verleden. Ieder jaar op zijn verjaardag ontvangt hij een eremedaille van de Partij. Charlotte verheft haar zelfbeheersing tot een vorm van kunst.
Hun zoon Kurt is historicus en schrijft boeken over de DDR. Zijn Russische vrouw Irina is alcoholiste en levert constant strijd met haar moeder en schoonmoeder. Alexander, de zoon van Kurt en Irina, vlucht vlak voor de Wende naar het Westen en worstelt vooral met zichzelf. En dan is er nog de achterkleinzoon Markus die het allemaal van een afstandje bekijkt en zo zijn gedachten heeft over zijn familie. Het verhaal wisselt steeds van perspectief en springt terug en vooruit in de tijd. Steeds vertelt een andere hoofdpersoon zijn of haar verhaal waardoor je een mooi en compleet beeld krijgt van het leven onder het communistische regime.
Ruge heeft geput uit zijn eigen familiegeschiedenis en alles opgeschreven met gevoel voor weemoed en vlijmscherpe humor. Het boek laat zien dat het leven in het Westen niet zo ideaal was als het leek voor de Ossis. De auteur geeft geen moreel of ideologisch oordeel over het leven in Oost-Duitsland tijdens de DDR-tijd maar schetst een realistisch beeld. Het bleek het boek waarop veel Oost-Duitsers hadden gewacht. In korte tijd werden er meer dan 350.000 exemplaren verkocht en werd het onderscheiden met diverse literaire prijzen.
Een aanrader voor liefhebbers van geschiedenis en goed geschreven romans.
Eugen Ruge | In tijden van afnemend licht | De Geus
Julia van Weijen
boekhandel v/h Van Gennep