Twee wandelingen per app worden in Rotterdam gelanceerd, om de lockdown te verzachten. Een wandeling door het Oude Noorden ‘Het Noorderdicht’ vanaf 30 december, langs de prachtige winkels en cafés, met poëzie van bewoners en ‘Route Lagogo’ door HIllegersberg vanaf 24 december, langs de plassen en raamgedichten op winkelruiten. De wandelingen zijn zelfstandig en naar eigen invulling te maken met je smartphone in de hand. De VERS wandelapp wordt gratis aangeboden.
Wandelen lijkt het enige dat nog mag in deze donkere tijden, en dat doen de Rotterdammers dan ook. Maar waarheen? Na een paar blokjes om en een stukje langs het water weten we het wel. ‘Met deze wandelapps brengen we daar verandering in’, aldus Edwin en Jiske van Het Noorderdicht en Route Lagogo.
Bekende (lokale) dichters stuurden gedichten en spraken ze in, sommige verschijnen als raamgedicht in Hillegersberg-Schiebroek, bij onder meer La Salute, Ver van Hier of boekhandel Maximus. Andere dichters zijn alleen op de app te beluisteren. ‘Je loopt met de VERS app in de hand naar een wilg of waterkant en op de app tref je dan een luistergedicht, bij de Prinsemolen of de Wilgenhof, maar ook bij de Appie op de stoep’, vertelt Jiske Foppe. Route Lagogo is het winterproject van het jaarlijkse festival Poëzie Lagogo aan de Achterplas. Veel festival-dichters werkten mee aan de wandelapp tijdens de lockdown, zoals Ingmar Heytze, Elfie Tromp, Myrte Leffring, Jana Beranová, Mark Boninsegna, en uit de buurt Hester Knibbe, Rob Hilz en jeugdstadsdichter Vienne Haagoort.
‘De huidige thuiswerkers wandelen ook graag in de lunchpauze, voor hen is er tijdens de koffie to go ook poëzie to go gratis verkrijgbaar’, vertelt Edwin de Voigt van Het Noorderdicht. ‘Deze wandeling per app in het Oude Noorden langs winkels en horeca (to go), is een hart onder riem voor al deze mooie zaken in lockdown, ze laten zien dat ze er nog zijn.’ De verzamelde gedichten van bewoners zijn op grote viltjes gezet door lokale ontwerpers, deze hangen dan achter de ramen van de Sparta-kapper, cafés Faas, Postiljon, Bel, Jacob Cats, maar ook de kaasboer. ‘Pareltjes zijn het gedicht van de overleden dichter-journalist Jim Postma in café Centraal en verhaaltjes over “Het Wonder” op de Noordmolenstraat en de Rotte die bijna weg was.’ Bewoners, kunstenaars en ondernemers werkten voor dit project samen.
De app VERS met de wandelingen van Route Lagogo en Het Noorderdicht zijn gratis te downloaden in de App store en Google play. Beide wandelingen zijn initiatieven van Rotterdam Revoluties, GEEN POEHA, stichting De Zoek naar Schittering, ondersteund door Gemeente Rotterdam en Gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek (Route Lagogo).